март 22, 2023
11 11 11 AM
„Нестле за по-здрави деца“ се обръща и към деца и родители с нарушено зрение
Нестле България е отличена с две награди в категориите Инвеститор в обществото и Инвеститор в знанието в годишните награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите
Над 6000 с „Нестле за Живей активно! Зима 2023“ се впуснаха в неделен спортен полуден на лед, с танци, състезания, спорт и много настроение
Анди Студио и Ванко PUMP&RUN се присъединяват към „Нестле за Живей активно! Зима 2023“
„Нестле за Живей активно!“ се качва на кънки на лед в Княжевска градинка на 26 февруари
По-вкусна ли е храната, когато изглежда добре?
Нестле България отчита 11.3% органичен ръст и двуцифрен марж на оперативната печалба при представянето на финансовите резултатите на Групата за 2022 г.
Катрин Тасева ще поведе зимното градско издание на инициативата „Нестле за Живей активно!“ с Екатерина Дафовска, Йордан Йовчев и Евгени Иванов – Пушката
Започва петото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца“ с облекчени правила за участие и фокус върху зелени инициативи
„Нестле за Живей активно!“: Да раздвижим зимата! на 26 февруари

Аминокиселини – защо са важни и от къде да си ги набавим

Известни са 20 вида аминокиселини, от които човешкото тяло се нуждае за да съществува. Те се съчетават помежду си, за да образуват протеини, които от своя страна са градивният елемент на живота.

Независимо от нашия пол, възраст, начин на живот и здравословно състояние, нашите тела се нуждаят от протеини, като, разбира се, потребностите от един човек до друг могат много да варират.

От съществуващите 20 вида аминокиселини, 11 вида могат да се създадат и от черния дроб на човека. Останалите 9 вида са известни като есенциални и нямат друг източник за нас, освен чрез храната.

Ето защо е много важно да избираме внимателно какво консумираме. Поставено в недостиг по отношение на есенциалните аминокиселини, човешкото тяло започва да страда, тъй като няма ресурса да се “самопоправи”.

Кои са незаменимите аминокиселини

Незаменимите аминокиселини, които трябва да приемаме с храната всеки ден за да бъдем здрави и в добра форма са следните:

  • Хистидин
  • Лизин
  • Метионин
  • Изолевцин
  • Левцин
  • Валин
  • Триптофан
  • Фенилаланин
  • Треонин

Съществува още един вид аминокиселина, известен под името аргинин. Той се счита за незаменима аминокиселина за младите хора, но обикновено не за възрастните,  така че следва да се приема допълнително чрез храната.

Кои храни са богати на незаменими аминокиселини

Съществуват много различни видове храни, които са богати на незаменими аминокиселини. Сред тях се отличават на първо място месните продукти, като например телешкото, птичето месо (пилешко, пуешко и др.) и риба. Други продукти, които съдържат аминокиселини, това са изварата, яйцата и гъбите.

Има и други източници на незаменими мастни киселини, които не са от животински произход. Ако сте вегани или вегетарианци, много е важно да приемате редовно бобови храни (леща, боб, соя, грах) и киноа. Всъщност, киноата е считана за единственото растение, което съдържа пълен набор от аминокиселини.

Други източници

Трудно е да си набавим всичко необходимо от храната, особено на фона на динамичното ежедневие, в което всички бързаме на някъде постоянно.

Ето защо не е лошо да помислим за допълнителен прием под формата на хранителни добавки (вижте предложенията на Workout.bg).

Важно е да приемаме аминокиселините балансирано и да не прекаляваме, като се съобразяваме с необходимите ни количества и препоръчителна дневна дажба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *