септември 30, 2023
11 11 11 AM
NESCAFÉ 3in1 създава ново графити пространство в сърцето на София
Дъждът не уплаши феновете на „Нестле за Живей Активно! Град 2023“
Ясни са първите 50 отбора, които ще участват в “Игри на волята” на открито по време на “Нестле за Живей Активно! Град 2023”
6 трасета и 4 километра маратонско бягане ще обогатят програмата на „Нестле за  Живей Активно! Град 2023“ и „Игри на волята“ 
10 забавни физически предизвикателства с участието на “Игри на волята” очакват феновете на “Нестле за Живей Активно!Град 2023”
Purina влиза с кауза в играта на „Нестле за Живей Активно! Град 2023“
Традиция и иновация се срещат в първа по рода си колаборация между „Нестле за Живей Активно! Град 2023“ и „Игри на волята“
Нестле Групата отчита органичен ръст от 8,7% за първата половина на 2023, като годишната прогноза е за повишаването му
Съвети за разнообразяване на сексуалния живот
Националните първенци по плажен волейбол в турнира „Нестле за Живей Активно!“ 2023 вече са ясни

Аминокиселини – защо са важни и от къде да си ги набавим

Известни са 20 вида аминокиселини, от които човешкото тяло се нуждае за да съществува. Те се съчетават помежду си, за да образуват протеини, които от своя страна са градивният елемент на живота.

Независимо от нашия пол, възраст, начин на живот и здравословно състояние, нашите тела се нуждаят от протеини, като, разбира се, потребностите от един човек до друг могат много да варират.

От съществуващите 20 вида аминокиселини, 11 вида могат да се създадат и от черния дроб на човека. Останалите 9 вида са известни като есенциални и нямат друг източник за нас, освен чрез храната.

Ето защо е много важно да избираме внимателно какво консумираме. Поставено в недостиг по отношение на есенциалните аминокиселини, човешкото тяло започва да страда, тъй като няма ресурса да се “самопоправи”.

Кои са незаменимите аминокиселини

Незаменимите аминокиселини, които трябва да приемаме с храната всеки ден за да бъдем здрави и в добра форма са следните:

  • Хистидин
  • Лизин
  • Метионин
  • Изолевцин
  • Левцин
  • Валин
  • Триптофан
  • Фенилаланин
  • Треонин

Съществува още един вид аминокиселина, известен под името аргинин. Той се счита за незаменима аминокиселина за младите хора, но обикновено не за възрастните,  така че следва да се приема допълнително чрез храната.

Кои храни са богати на незаменими аминокиселини

Съществуват много различни видове храни, които са богати на незаменими аминокиселини. Сред тях се отличават на първо място месните продукти, като например телешкото, птичето месо (пилешко, пуешко и др.) и риба. Други продукти, които съдържат аминокиселини, това са изварата, яйцата и гъбите.

Има и други източници на незаменими мастни киселини, които не са от животински произход. Ако сте вегани или вегетарианци, много е важно да приемате редовно бобови храни (леща, боб, соя, грах) и киноа. Всъщност, киноата е считана за единственото растение, което съдържа пълен набор от аминокиселини.

Други източници

Трудно е да си набавим всичко необходимо от храната, особено на фона на динамичното ежедневие, в което всички бързаме на някъде постоянно.

Ето защо не е лошо да помислим за допълнителен прием под формата на хранителни добавки (вижте предложенията на Workout.bg).

Важно е да приемаме аминокиселините балансирано и да не прекаляваме, като се съобразяваме с необходимите ни количества и препоръчителна дневна дажба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *