април 21, 2024
11 11 11 AM
Ползи от консумацията на яйца: още по-достъпни, благодарение на онлайн пазаруването
Полезни съвети за уиски туризъм
Нестле обявява фонд Залесяване 2024
„Порция баланс“ 4 продължава своята мисия в борбата със затлъстяването при децата с национален конкурс „Родители, аплодисменти!“
NESTLÉ обяви лансирането на NESCAFÉ 3in1 Black Roast
Нестле България и Община Стамболово залесиха 31 декара пожароустойчиви дървесни видове
За първи път в историята си, „Нестле за по-здрави деца“ събра представители на всички 28 области в страната
Нестле Групата отчита стабилен органичен ръст от 7,2% през 2023 г.
„Нестле за Живей Активно! Зима 2024“ подготвя наръчник за балансирано хранене и движение
Община Дряново е големият победител в петото издание на конкурса „Нестле за Живей Активно!“

Аминокиселини – защо са важни и от къде да си ги набавим

Известни са 20 вида аминокиселини, от които човешкото тяло се нуждае за да съществува. Те се съчетават помежду си, за да образуват протеини, които от своя страна са градивният елемент на живота.

Независимо от нашия пол, възраст, начин на живот и здравословно състояние, нашите тела се нуждаят от протеини, като, разбира се, потребностите от един човек до друг могат много да варират.

От съществуващите 20 вида аминокиселини, 11 вида могат да се създадат и от черния дроб на човека. Останалите 9 вида са известни като есенциални и нямат друг източник за нас, освен чрез храната.

Ето защо е много важно да избираме внимателно какво консумираме. Поставено в недостиг по отношение на есенциалните аминокиселини, човешкото тяло започва да страда, тъй като няма ресурса да се “самопоправи”.

Кои са незаменимите аминокиселини

Незаменимите аминокиселини, които трябва да приемаме с храната всеки ден за да бъдем здрави и в добра форма са следните:

  • Хистидин
  • Лизин
  • Метионин
  • Изолевцин
  • Левцин
  • Валин
  • Триптофан
  • Фенилаланин
  • Треонин

Съществува още един вид аминокиселина, известен под името аргинин. Той се счита за незаменима аминокиселина за младите хора, но обикновено не за възрастните,  така че следва да се приема допълнително чрез храната.

Кои храни са богати на незаменими аминокиселини

Съществуват много различни видове храни, които са богати на незаменими аминокиселини. Сред тях се отличават на първо място месните продукти, като например телешкото, птичето месо (пилешко, пуешко и др.) и риба. Други продукти, които съдържат аминокиселини, това са изварата, яйцата и гъбите.

Има и други източници на незаменими мастни киселини, които не са от животински произход. Ако сте вегани или вегетарианци, много е важно да приемате редовно бобови храни (леща, боб, соя, грах) и киноа. Всъщност, киноата е считана за единственото растение, което съдържа пълен набор от аминокиселини.

Други източници

Трудно е да си набавим всичко необходимо от храната, особено на фона на динамичното ежедневие, в което всички бързаме на някъде постоянно.

Ето защо не е лошо да помислим за допълнителен прием под формата на хранителни добавки (вижте предложенията на Workout.bg).

Важно е да приемаме аминокиселините балансирано и да не прекаляваме, като се съобразяваме с необходимите ни количества и препоръчителна дневна дажба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *