юли 20, 2024
11 11 11 AM
Нестле стартира петото издание на стажантската програма Summer’s Cool
13 общини подадоха своите озеленителни проекти в #ЗалесявамеАктивно24
Най-активното училище и най-активната детска градина в България са ОУ “Паисий Хилендарски” от Казанлък и ДГ “Кремена” от Пловдив
С #ПредизвикайЛятото, “Нестле за Живей Активно!” стартира национален летен конкурс
Впечатляващ брой участници в националния конкурс на Нестле „Родители, аплодисменти!“
Поръчка на хранителни планове за отслабване онлайн
Нестле Групата потвърждава прогнозата за 2024 г. и отчита органичен ръст от 1,4% за първото тримесечие на годината
Ползи от консумацията на яйца: още по-достъпни, благодарение на онлайн пазаруването
Полезни съвети за уиски туризъм
Нестле обявява фонд Залесяване 2024

Как да съхранявате вино?

Виното е непостоянна напитка, която може лесно да се развали, така че правилното му съхранение е важно. Разбирането как трябва да се съхранява виното също е важно, когато вземате решение да закупите някоя бутилка от магазин, от който досега не сте купували. 

Ако сте в магазин, в който ви се струва, че температурата е твърде висока или има бутилки, които изглежда стоят изправени дълго време, а не са в специални поставки за вино, това да знаете как виното трябва да се съхранява правилно ще ви помогне да вземете решение дали да направите покупка в този момент от този магазин.

Двата основни фактора, които могат да повлияят на виното и да го развалят, са температурата и позицията на съхранение. Съхранявайте го на хладно и сухо място. Тъй като виното е просто ферментирал гроздов сок, сокът може лесно да се развали, ако не се съхранява при подходяща температура. Ако температурата е твърде висока, вашето вино може да започне да се „готви“ и ако престои там твърде дълго, то ще бъде съсипано. Лесен начин да разберете дали едно вино е „сварено“ от излагане на топлина е да го помиришете. Ако виното мирише на задушени плодове и стафиди, вероятно се е развалило. 

Като пример, помислете за пластмасова бутилка ябълков сок. Ако оставите този ябълков сок да престои в горещия ви гараж повече от няколко дни, бутилката ще започне да се разширява, а течността вътре да се вкисва. Въпреки че виното се съхранява в стъклена бутилка, което означава, че няма да видите бутилката да се разширява от топлина, същото нещо, което се случва с ябълковия сок, се случва и с виното. Ето защо температурата е толкова важна.

Избягвайте да държите бутилките близо до източници на топлина, като например радиатор, и никога не ги съхранявайте на места, където няма достъп до източник на охлаждане, като гараж или непроветриво мазе. Ако искате да заложите на сигурно, просто поставете бутилките си в хладилника.

Винаги трябва да съхранявате виното на една страна, а не изправено. Може да си мислите, че тъй като сте виждали вино да се продава изправено в магазините, това е правилният начин да го съхранявате, но за съжаление не е така. Тапата прави много, за да предпази виното от враждебния кислород, ако виното е изправено, течността не може да остане в постоянен контакт с тапата, което позволява уплътнението на бутилката да се разхлаби и повече кислород да проникне и развали виното. Поддържането на виното в постоянен контакт с корковата тапа поддържа уплътнението и предпазва виното.

Ето защо, ако влезете в магазин, който не само е топъл, но и изглежда, че бутилките, които продават, са стояли изправени за продължителен период от време, може да попаднете на ужасна комбинация. Вместо да платите за хубава бутилка вино, може вместо това да купувате оцет. Ако забележите тези два момента, просто излезте и намерете друго място, от където да си закупите питието.

Съхранявайте отворените бутилки вино правилно. При правилно съхранение отворена бутилка вино може да издържи 3-5 дни. Ключът към удължаване на срока на годност на отворено вино и запазване на оригиналните му качества е бързото и плътно затваряне. За да затворите отново виното, поставете малко восъчна хартия около тапата и я плъзнете обратно в първоначалното й положение. Восъкът ще улесни запушването на тапата и също така ще гарантира, че никакви неприятни частици от тапата няма да попаднат във виното. Ако повторното запушване не е опция – например, ако корковата тапа е натрошена или е изхвърлена – гумената запушалка за вино може да създаде плътно уплътнение. И накрая, опция за надграждане за повторно запушване е вакуумна помпа за вино, която ви позволява да изсмучете въздуха от отворена бутилка, създавайки почти херметично затваряне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *