април 21, 2024
11 11 11 AM
Ползи от консумацията на яйца: още по-достъпни, благодарение на онлайн пазаруването
Полезни съвети за уиски туризъм
Нестле обявява фонд Залесяване 2024
„Порция баланс“ 4 продължава своята мисия в борбата със затлъстяването при децата с национален конкурс „Родители, аплодисменти!“
NESTLÉ обяви лансирането на NESCAFÉ 3in1 Black Roast
Нестле България и Община Стамболово залесиха 31 декара пожароустойчиви дървесни видове
За първи път в историята си, „Нестле за по-здрави деца“ събра представители на всички 28 области в страната
Нестле Групата отчита стабилен органичен ръст от 7,2% през 2023 г.
„Нестле за Живей Активно! Зима 2024“ подготвя наръчник за балансирано хранене и движение
Община Дряново е големият победител в петото издание на конкурса „Нестле за Живей Активно!“

Как специализираните устройства отчитат концентрацията на алкохол в тялото ни?

Общоизвестна информация е, че административните и здравни органи използват различни по характер специализирани устройства, благодарение на които отчитат точното ниво на алкохолна концентрация в организма на даден човек. Стандартните приспособления, изпълняващи подобна функция, се наричат алкотестери или дрегери, като принципът им на работа е доста интересен. 

Да вземем за пример един съвсем нормален бюджетен артикул, принадлежащ към каталога разнообразни дрегери от Alcotester.bg. Как функционира и по какъв начин извлича необходимата информация при взаимодействие с човешкото тяло? Нека разберем повече за процеса от различните стъпки, описани в следващите редове.

По принцип дрегерите инициират протичането на определена химична реакция, за да дефинират равнището на алкохол в човешката кръв. Обикновено притежават полупроводников или електрохимичен сензор за горивни клетки, който отчита резултата от окисляването на органичната субстанция чрез свързване с освободените електрони и дефиниране на тяхната концентрация, съпоставена с определени параметри и пречупена през прецизирана скала.

Събиране на дихателни проби

При навлизането на човешки въздух в устройството, то събира проба, съдържаща летливи органични съединения, включително алкохол. Обикновено индивидът духа в мундщука, прикрепен към дрегера, като по този начин се гарантира, че дъхът му отива директно в сензорната камера.

Активиране на сензора

Събраната проба от издишания въздух влиза в камерата на сензора, където се среща с полупроводниковия или електрохимичния сензор. Приспособлението се активира и повърхността му взаимодейства с алкохолните молекули.

Реакция на окисление

В алкохолна химична среда полупроводниковият или електрохимичният сензор инициира окислителна реакция, при която алкохолните молекули губят електрони, които се засичат от сензора. Колкото повече алкохол присъства в дъха, толкова по-голям е броят на освободените електрони.

Измерване на база генерирано електричество

Дрегерът измерва електрическия ток, генериран по време на окислителната реакция, като концентрацията на алкохол в издишания въздух е пропорционална на силата му. Вътрешната схема на дрегера обработва този ток, за да оцени нивото на алкохол в кръвта по дадена скала, по-позната като абревиатурата BAC.

Калибриране

За да се гарантира точността на резултата, дрегерите се нуждаят от периодично калибриране. Процесът включва излагане на сензора на алкохолно въздействие. Прецизността на устройството се дефинира чрез сравняване на очакваната реакция на електрически ток с измерената такава.

Оценка на съдържанието на алкохол в кръвта (BAC)

След като дрегерът измери електрическия ток, преобразува отчетената стойност в конкретна оценка по BAC. Резултатът се основава на предварително зададени алгоритми, програмирани в устройството, които отчитат фактори като обема на дишането на човека, скоростта на дихателния поток и чувствителността на сензора.

Показване и тълкуване

Дрегерът визуализира на екрана си изчисленото ниво на BAC. Обикновено резултатът се показва като числова стойност, представляваща процентното съдържание на алкохол в кръвта на лицето. Например стойност на алкохол в кръвта BAC от 0,08% показва, че алкохолната пропорция в организма е 0,08%. Дали резултатът е висок, или нисък, зависи силно от дейността, която лицето упражнява в момента на тестване.

Важно е да се отбележи, че за точността на резултата са отговорни множество фактори като калибриране, съхранение и грижа за дрегера. Отношение имат и чисто индивидуални показатели на човешкото тяло като телесна маса и метаболизъм. Времето между консумацията на алкохол и тестването също може да повлияе на прецизното отчитане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *