април 21, 2024
11 11 11 AM
Ползи от консумацията на яйца: още по-достъпни, благодарение на онлайн пазаруването
Полезни съвети за уиски туризъм
Нестле обявява фонд Залесяване 2024
„Порция баланс“ 4 продължава своята мисия в борбата със затлъстяването при децата с национален конкурс „Родители, аплодисменти!“
NESTLÉ обяви лансирането на NESCAFÉ 3in1 Black Roast
Нестле България и Община Стамболово залесиха 31 декара пожароустойчиви дървесни видове
За първи път в историята си, „Нестле за по-здрави деца“ събра представители на всички 28 области в страната
Нестле Групата отчита стабилен органичен ръст от 7,2% през 2023 г.
„Нестле за Живей Активно! Зима 2024“ подготвя наръчник за балансирано хранене и движение
Община Дряново е големият победител в петото издание на конкурса „Нестле за Живей Активно!“

Нестле България и Община Стамболово залесиха 31 декара пожароустойчиви дървесни видове

Инициативата на Нестле България Залесяваме активно стартира национална амбициозна програма достъпна за всички общини в страната

 

Нестле България покани партньорите на инициативата „Залесяваме активно“ в лицето на кмета на Стамболово и неговите заместници, кмета на най-близкото до опожарения район село Пчелари, представители на общината и горското стопанство, заместник-министъра на земеделието Мирослав Маринов и представители на медиите заедно да видят на място и да се поздравят за постигнатия до момента резултат – 21 000 засадени фиданки от противопожарни местни дървесни видове, с които се възстановяват 30, 675 декара от опожарената през 2014 година гора на Стамболово. Ангажиментът на компанията не спира дотук, а продължава с 2-годишна активна грижа, която да подсигури пълното залесяване и израстване на 80% от залесените фиданки.

„Днес сме се събрали да отбележим началото на една нова гора, а не нейния край, както беше преди няколко години. Това показва, че инициативата на Нестле България е добра и трябва да продължи. Защото когато губим гора, губим не само дърветата, но и всички живи същества в нея, цялото биоразнообразие.“ каза кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз.

Общинските горски територии в България са общо 4 418 580 дка, а средногодишно в страната се отчитат по 451 горски пожари, които ежегодно засягат 47000 дка, голяма част от които не могат да се възстановят самостоятелно. Инициативата SOS Залесяване цели да помогне именно на тях с дарителски фонд, който да съдейства за залесяването на невъзобновяемите опожарени горски терени.

„Проектът с Община Стамболово беше предизвикателен, но и вдъхновяващ, а увеличения фонд за залесяване се надяваме да предизвика вниманието и желанието от 265-те общини в България да го спечелят и използват за тяхна собствена залесителна програма.“ – каза г-жа Нели Ангелова и връчи на кмета на Стамболово Аднан Йълдъз лопата, която той символично да предаде на кмета на общината, спечелила конкурса като знак на приемственост с пожелание и следващата мисия да е така успешна.

Правилата за участие в конкурса и критериите за оценка на проектите ще бъдат официално обявени в рамките на месец април на сайта на Нестле България, както и през каналите на НСОРБ, която е официален партньор на инициативата. Срокът за кандидатстване с проекти за залесяване е два месеца, а един месец след обявяването на победителя, той ще има достъп до дарителския фонд от 60 000 лева на Нестле България, с които да се залесят минимум още 30 декара горска площ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *