юли 20, 2024
11 11 11 AM
Нестле стартира петото издание на стажантската програма Summer’s Cool
13 общини подадоха своите озеленителни проекти в #ЗалесявамеАктивно24
Най-активното училище и най-активната детска градина в България са ОУ “Паисий Хилендарски” от Казанлък и ДГ “Кремена” от Пловдив
С #ПредизвикайЛятото, “Нестле за Живей Активно!” стартира национален летен конкурс
Впечатляващ брой участници в националния конкурс на Нестле „Родители, аплодисменти!“
Поръчка на хранителни планове за отслабване онлайн
Нестле Групата потвърждава прогнозата за 2024 г. и отчита органичен ръст от 1,4% за първото тримесечие на годината
Ползи от консумацията на яйца: още по-достъпни, благодарение на онлайн пазаруването
Полезни съвети за уиски туризъм
Нестле обявява фонд Залесяване 2024

По-вкусна ли е храната, когато изглежда добре?

Чудите се дали видът на храната влияе на вкуса ѝ и не сте сами. Това е обект на много изследвания през последните няколко десетилетия. Може ли видът на храната действително да повлияе на вашето усещане за вкус?

Да, всъщност видът на ястието влияе върху вкуса му, трикът работи дори със салатата. Учените са стигнали до извода, че нашето зрение има голямо влияние върху начина, по който усещаме вкуса на всичко, което консумираме. Ако храната не е представена по привлекателен начин, това ще повлияе на цялостното ни възприятие за вкуса ѝ. Ако искате храната ви да е ужасно вкусна, то можете да го постигнете, използвайки съдове за готвене от Synox и стараейки се тя да изглежда добре, когато я сервирате.

В следващите редове ще ви дадем повече информация за това как красиво подредената чиния, как цветовете и формата на храната могат да повлияят на усещането ви за нейния вкус.

Всъщност много преди храната да бъде консумирана, нейните външни свойства помагат да се определят очакванията относно вкуса ѝ, които в крайна сметка влияят на нейното приемане и след това на нейната консумация. Ако храната ви бъде поднесена със сос, който изглежда неапетитен, това може да повлияе на начина, по който възприемате вкуса на храната. Хората са в състояние да „видят“ какъв е вкусът на храната, преди дори да опитат от нея. Начинът, по който изглеждат храните в чинията ни, може да ни помогне да определим дали ги харесваме или не от вкусова гледна точка.

Може да изглежда смешно, но е наблюдавано, че формата на хранителните продукти също оказва влияние върху вкуса им. Това е особено валидно за шоколадовите изделия. Тяхната форма е така направена, за да се разтопяват в устата ви по-бавно или по-бързо (в зависимост от предпочитанията на производителя).

Всички ние подсъзнателно свързваме определени цветове с различни вкусове и аромати. За повечето хора червеното се свързва със сладост, жълтото и зеленото с киселинност, бялото със сол, а кафявото и черното с горчивина. Ярките цветове дори имат способността да променят вкуса на храната. Проучване, проведено върху експерти и любители на виното, установява, че добавянето на червена боя без мирис и вкус към бяло вино кара то да бъде описано като червено вино. И когато ястието има много цветове или пък само един, това обърква рецепторите ни.

Но защо сме привлечени от необичайни цветове в храната? Една от водещите теории е специфичното за сетивата насищане – ако сетивата ни постоянно получават един и същ стимул, ние просто се отегчаваме. Можем да се наситим на вкусове, но също и на текстури и дори цветове. Ето защо много компании за бонбони, предлагат продуктите си в ярки и различни цветове, за да поддържат интереса ни.

Изисканата храна има ли по-добър вкус? Не, просто е илюзия да се вярва, че ако една храна е по-скъпа, тогава тя е по-вкусна. Това е просто стереотип и въпрос на възприятие на хората, че по-скъпите неща са по-добри. Хората обикновено са склонни да бъдат привлечени към онези неща, които са скъпи, като ги смятат за най-добрите, но това често не е така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *